Älgfluga - Massor med älgfluga

Skydd mot älgflugor

Det går att skydda sig till viss del mot älgflugor men även om man vidtar alla försiktighetsåtgärder kan man drabbas av flugorna. Det finns dock några bra råd för att minska risken.

Heltäckande kläder

Heltäckande kläder skyddar mot älgflugor

Genom att bära heltäckande och åtsittande kläder när du är i skogen är ett bra skydd mot många typer av insekter.

Mössa på huvudet

Älgflugor gillar framförallt håriga ytor där de kan klättra in i och gömma sig. Ha därför alltid en åtsittande mössa eller keps på huvudet när du går i skogen.

Renrakad

Genom att raka sig noga hos en barberare, både i ansiktet och på huvudet har älgflugan mindre intresse av att uppsöka dig. Om det blir snyggt? Det får du själv avgöra.

Färgglada kläder

Älgflugorna är inriktade på att hitta ytor som liknar älgens dova mörka päls. Genom att ha ljus vita eller färgglada kläder på sig är detta en signal till älgflugan att den är på fel väg.

Kamma hur håret

När du varit ute i skogen ska du kamma ur håret noga. Det kan också vara bra att göra en noggrann inspektion av din kropp för att se om du har älgflugor, fästingar eller någon annan parasiteraden insekt.

Myggmedel mot älgflugor

Myggmedel verkar inte ha så stor effekt och verkan mot älgflugor. Detta kan bero på att älgflugan flyger in snabbt mot sitt värddjur, släpper sina vingar och sedan kryper in i pälsen. Även om älgflugan skulle finna värddjuret oattraktivt har den inga vingar att flyga iväg med. Därför kan du drabbas av älgflugor även med de starkaste myggmedlen.


Meny - Älgfluga
Till förstasidan på www.älgfluga.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Skydda dig Drabbats? Frågor & Svar Nyheter